Alles over een gezonde levensstijl en meer...

Waar moet je op letten als je een bakfiets koopt?

Must Try

Het lijkt wel of heel fietsend Nederland op een e-bike is gesprongen. Maar laten we wel wezen. Voor een normale damesfiets is elektrische ondersteuning een luxe. Voor een nieuw soort fietsen is elektriciteit echter noodzaak: namelijk voor de bakfiets. Dit is waar je op moet letten als je een bakfiets wil gaan kopen.

Soorten

Bakfietsen zijn er in verschillende soorten en maten. De belangrijkste is de tweewieler of driewieler. Als je daarmee gaat proefrijden, zijn er eigenlijk twee zaken die je dient uit te testen. Zorg dat je rijdt op fietsen met en zonder elektrische ondersteuning. Bekijk daarnaast zowel de optie twee- en driewieler, want het zijn hele verschillende apparaten. Een tweewieler heeft een paar voordelen ten opzichte van een driewieler. Het bakje is wat smaller en dat maakt je flexibeler en wendbaarder op de weg. Bovendien fietst de fiets als het hard regent een stuk lichter dan een driewieler. Nadelen van een tweewieler zijn dat de fiets een stuk langer is dan een traditionele fiets. Daar moet je dus even aan wennen. Ook kan de standaard in sommige gevallen problemen opleveren.

De bakhoogte

De bakken die op de fiets zitten verschillen van hoogte. Te hoog? Dat is niet goed, want dan kun je er lastig in klimmen. Te laag is ook niet goed, want dan vallen de kinderen met een flauw bochtje uit de bak. Iets om op te letten is daarom of de bakfiets een handig opstapje heeft ingebouwd of niet.

Sensor

Mocht je een bakfiets hebben gekocht zonder elektrische ondersteuning, kan deze vaak later nog gemonteerd worden. Dat heeft wel een nadeel. Vaak heb je namelijk te maken met een bewegingssensor, waardoor je bij de eerste halve omwenteling geen ondersteuning hebt. Dan mis je dus net dat duwtje in je rug dat je helpt makkelijk weg te fietsen.

Loophulp

Veel elektrische bakfietsen hebben een loophulp functie. Dat is een knopje op het stuur waardoor de fiets eenvoudig met je mee loopt en niet zo zwaar is.

Kwaliteit

Bij de uitvoering met houten bakken heb je te maken met kwaliteit verschillen. Sommige bakfietsen hebben een geperst fineren bak. Die geven maar zes maanden garantie. Dat zegt natuurlijk iets over de geleverde kwaliteit. Een tweede punt over afwerkingskwaliteit is de montage van de accu. Soms zit die onder de bak gemonteerd, met loshangende kabelverbindingen. Je wil natuurlijk niet dat je kinderen daar met hun vingers aan gaan zitten friemelen.

Vermogen

Net als normale ebikes mag de elektro motor niet meer vermogen leveren dan 250 Watt. Er zijn echter ook bakfietsen op de markt met maar 180 Watt. Dat is een aanzienlijk verschil in vermogen en te weinig kracht om je efficiënt te ondersteunen. 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest Recipes

- Advertisement -spot_img

More Recipes Like This

- Advertisement -spot_img