Alles over een gezonde levensstijl en meer...

Waarom afval scheiden een goed idee is

Must Try

Tegenwoordig scheiden heel veel mensen in Nederland hun afval en dat is maar goed ook! We houden het liefst ons glas, oud papier, plastic en restafval gescheiden. Toch scheidt lang niet iedereen zijn afval. Waarom is het eigenlijk goed om je afval te scheiden? Door afval te scheiden besparen we energie, geld en grondstoffen. In dit blog lees je meer over hoe dat precies werkt.

Recycling

Door glas, papier en plastic te scheiden is het mogelijk om deze als grondstoffen te gebruiken door ze te recyclen. Op die manier hoeven er veel minder nieuwe grondstoffen te worden gemaakt en dat bespaart ons veel energie. Er hoeven bijvoorbeeld geen extra bomen worden gekapt om papier te maken. Het recycleproces kost veel minder energie en dat is beter voor het klimaat. De kwaliteit van de gerecyclede grondstoffen is echter hetzelfde, dus het is zeker de moeite waard om te doen. Ook is afval scheiden beter voor je portemonnee, omdat de afvalstoffenheffing naar beneden gaat als je het goed scheidt. Dit komt omdat de gemeente op deze manier geen geld kwijt is aan het verwerken van afval.

Restafval

Onder restafval valt alles wat je niet kunt recyclen. Omdat restafval niet kan worden gerecycled wordt het verbrand en omgezet in energie. Zeker voor grote bedrijven is het belangrijk dat dit goed gebeurd, en daarom hebben zij een restafvalcontainer. Deze zijn beschikbaar in verschillende formaten: van 240 liter tot wel 1100 liter. Werk je dus bij een bedrijf? Zorg er dan voor dat het afval goed wordt gescheiden.

Papier

Papier kun je wel recyclen. Op die manier hoeven er geen extra bomen worden gekapt om nieuw papier te maken. Wat mag er allemaal in een papierbak? In ieder geval alle verschillende soorten papier, dus ook boeken, tijdschriften, reclamefolders en papieren verpakkingen. Zelfs fotokopieerpapier mag in de papierbak. Let er wel op dat je geen vervuild, verontreinigd of geplastificeerd papier in de bak gooit. Ook behang mag je niet weggooien in de papierbak.

Glas

Ook glas kan gerecycled worden en daarom is het belangrijk om te weten wat er allemaal wel en niet in de glasbak mag. Ten eerste moge schone potten en glazen van alle kleuren in de glasbak. Ook verpakkingsglas hoort bij glas. Stenen voorwerpen mogen niet in de glasbak en ook lampen, injectiespuiten en gevaarlijk afval mag niet in de glasbak. Wil je zeker weten dat je het afval op de juiste manier scheidt? Check het dan even online.   

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest Recipes

- Advertisement -spot_img

More Recipes Like This

- Advertisement -spot_img