Alles over een gezonde levensstijl en meer...

Vaderschapstests: hoe werken ze?

Must Try

Een vaderschapstest is een DNA test die bedoeld is om te achterhalen of de vermeende vader verwant is aan het kind. Mensen doen vaderschapstests om verschillende redenen. Sommigen willen zichzelf geruststellen en anderen hebben een DNA-testuitslag nodig voor bijvoorbeeld een juridische procedure. In dit blog lees je meer over de verschillende mogelijke vaderschapstests en hoe het werkt om zo’n test te doen.

Gemoedsrusttest

Een gemoedsrusttest doen heeft als doel jezelf gerust te kunnen stellen. Met deze test kom je te weten of de vader van het kind daadwerkelijk de vader is. Wil je de uitslag gebruiken bij een juridische procedure? Dan is de gemoedsrusttest niet de juiste optie, omdat je voor juridische doeleinden een rechtsgeldige vaderschapstest nodig hebt. Beide tests zijn even betrouwbaar, maar worden anders afgenomen. De gemoedsrusttest kun je namelijk thuis zelf afnemen. Dat doe je door wangslijmvlies af te nemen bij de vermeende vader en bij het kind. Je krijgt bij deze test een uitgebreide uitleg, zodat je het goed doet. De wattenstaafjes met het afgenomen wangslijmvlies stuur je uiteindelijk op naar het laboratorium, en binnen een paar dagen nadat het laboratorium de samples heeft ontvangen krijg je de uitslag al. Een vaderschapstest kopen kun je heel eenvoudig online doen. Op deze manier is het veilig, pijnloos, betrouwbaar en anoniem.

Rechtsgeldige vaderschapstest

Wanneer je de testuitslag wilt gebruiken voor juridische doeleinden, heb je een rechtsgeldige test nodig. Dat komt weleens voor bij bijvoorbeeld een rechtszaak over voogdij. Het enige wat anders is aan deze test is dat hij wordt afgenomen door een derde persoon (vaak een huisarts of verpleegkundige). Hierdoor kan de rechter ervan uitgaan dat de opgestuurde samples en testuitslag niet gemanipuleerd zijn. Het is belangrijk dat deze test daarom via een bepaalde procedure wordt afgenomen en de identiteit van de vermeende vader en het kind wordt vastgesteld. Een gemoedsrusttest meenemen naar de rechtszaal wordt afgeraden, omdat deze niet geldig zijn als bewijsmateriaal.

Hoe nauwkeurig is de test?

Vaderschapstesten zijn heel nauwkeurig. Wanneer iemand volgens de test niet de biologische vader is kan dat met 100% zekerheid worden vastgesteld. Ook kun je met de vaderschapstest met minimaal 99,999% zekerheid vaststellen of iemand wél de biologische vader is. Wanneer de moeder ook meedoet met de test is die zekerheid nog groter. Je kunt ook kiezen voor een test die een zekerheid heeft van minimaal 99,99999%. Deze tests zijn duurder, maar ook een stuk nauwkeuriger. Ook hierbij geldt dat de zekerheid van de test nog groter wordt als de moeder ook meedoet.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest Recipes

- Advertisement -spot_img

More Recipes Like This

- Advertisement -spot_img