Kaas is erg geliefd onder de Nederlanders. Maar ook in het buitenland staan we bekend om onze kazen. Vooral onze Gouda kaas is over heel de wereld bekend. Nederland wordt vaak beschouwen als kaasland. In Nederland maken we vooral harde kazen die lang moeten rijpen. We produceren zo’n achthonderd miljoen kilo kaas per jaar. Nederland is een van de grootste kaasmakers van Europa. Elk jaar komen er veel toeristen naar Gouda om onze kazen te proeven en mee naar huis te nemen. Boerenkaas, Edammer kaas, Leerdammer, kernhem, Goudse kaas en Friese nagelkaas zijn een aantal voorbeelden van kazen die uit Nederland komen. Maar naast onze eigen kaas importeren wij ook veel kazen uit andere landen. Vooral Franse kaasjes zijn erg populair geworden in Nederland. Deze kazen hebben vaak een zachtere structuur en worden tijdens de borrel met wijn genuttigd.
Zwitserse raclette
Niet alleen uit Frankrijk worden er kazen geïmporteerd. Ook uit Zwitserland komen veel lekkere kazen. Typische Zwitserse kazen zijn Emmentaler, Gruyère, Tête de Moine en Raclette kaas. Zwitserse kazen worden vaak gebruikt bij het maken van kaasfondue. Een ander minder bekend zwitsers nationaal gerecht is raclette. De naam komt oorspronkelijk van het Franse woord racler, wat schaven of schrapen betekent. Daarnaast komt de naam ook van de kaas die voor het gerecht gebruikt wordt. Bij raclette wordt een ronde kaas doormidden gesneden. Om vervolgens de kaas eenzijdig te verwarmen met vuur, een speciale oven of een raclette toestel. Na enige tijd wordt deze kant van de kaas zacht en kan de gesmolten kaas van het grote stuk kaas worden afgeschraapt. Raclette kan worden gegeten met aardappels, brood, champignons of andere groenten, die samen met de kaas worden verwarmd. Daarnaast worden ook vaak verschillende fijne vleeswaren erbij gegeten. Vleeswaren als ham, salami of spekjes. Om het gerecht echt compleet te maken kan er witte wijn bij worden gedronken.
Biologische kazen
We komen er steeds meer achter dat we voorzichtig moeten zijn met de natuur. Respect moeten hebben voor dier en zijn omgeving. Ook bij kaas kunt u ook een verantwoordelijke keuze maken. Biologische kaas kopen is daarin al een goede stap. De verschillen met normale kaas zit in de voeding van de koeien, de bemesting van het land en het gebruik van hulpstoffen. De koeien krijgen enkel biologisch eten. Dit komt de smaak van de kaas vaak ten goede en het land wordt niet kunstmatig besmet. Hierdoor krijgen de koeien via gras ook geen kunstmatige stoffen binnen. Alleen wanneer boerderijen en fabrieken voldoen aan deze eisen mag de kaas, biologische kaas worden genoemd.